zondag 5 juli 2009

Anna Politkovskaja is een heldin die de waarheid boven alles stelde. Laten we haar niet vergeten ...

Rusland
Een ander en meer realistisch beeld dan de Glamour van Hermitage aan de Amstel ...

Dapper strijder voor Vrijheid en Democratie vermoord:
Anna Politkovskaja na dagelijkse intimidaties en bedreigingen in haar huis in Moskou doodgeschoten op 7 oktober 2006.


Moord journaliste opnieuw bij rechter

MOSKOU - Drie verdachten van betrokkenheid bij de moord op de Russische journaliste Anna Politkovskaja moeten opnieuw worden berecht. Dat heeft het hooggerechtshof van de Russische federatie bepaald.


afbeelding: Journaliste Anna Politkovskaja. FOTO EPA

De verdachten, twee Tsjetsjeense broers en een voormalige politieman, werden in februari door een lagere rechtbank vrijgesproken. Het hooggerechtshof heeft de vonnissen nu vernietigd.

De beslissing wekt op z'n minst verbazing, omdat zelfs de nabestaanden van de vermoorde journaliste niet om een nieuw proces hadden gevraagd. Zij zijn er namelijk van overtuigd dat de drie verdachten die nu opnieuw berecht worden, onschuldig zijn. De echte moordenaars, zo luidt hun overtuiging, moet in de kringen van de Russische geheime dienst worden gezocht.

Politkovskaja werd in oktober 2006 voor haar woning in Moskou vermoord. Ze werkte voor het blad Novaja Gazeta en schreef kritisch over het beleid van de toenmalige president Vladimir Poetin. Haar berichtgeving over Russische wreedheden in Tsjetsjeniƫ zette kwaad bloed bij het Kremlin.

De moord op Politkovskaja draagt alle kenmerken van een professionele contractmoord. De journaliste is met vijf schoten in borst en hoofd om het leven gebracht.

Justitie had de broers aangeklaagd voor medeplichtigheid aan de moord. De oud-agent zou de moord hebben georganiseerd. Een vierde verdachte, een voormalige medewerker van de Russische geheime dienst, zou het adres van Politkovskaja aan de daders hebben gegeven.

Ook hij werd in februari vrijgesproken. Tot nu toe is niemand voor het uitvoeren van de moord aangeklaagd. Over de opdrachtgever is officieel al helemaal niets bekend.

De moord op Politkovskaja leidde internationaal tot grote beroering. De aanslag werd gezien als een voorbeeld dat de persvrijheid in het Rusland onder Poetin steeds verder werd ingeperkt.

bron: AD donderdag 25 juni 2009

Geen opmerkingen: