maandag 11 maart 2013

Press in 2000 about Video De Hand en de Hals - Paul Donker Duyvis

Paul Donker Duyvis - De Hand en de Hals (VideoStill)

Dutch Press in 2000 about Video De Hand en de Hals - Paul Donker Duyvis:

Mooie Vrouwen en Roze Zoet Gezang
Cos-Play
T/m 27 augustus 27 augustus 2000
Arti et Amicitiae, Rokin 112 Amsterdam
di-vrij 12-18u, za-zo 12-17u

(fragment recensie Mooie Vrouwen en Roze Zoet Gezang)
De ontelbare tentoonstellingen in het kader van de vierhonderdjarige betrekkingen tussen Japan en Nederland hebben maar in weinig gevallen iets laten zien van een synthese van beide landen. Het is meestal Japan dat door een westerse bril wordt bekeken, met alle clichematige gevolgen vandien. De tentoonstellingsmakers Paul Donker Duyvis en Christine Sluysmans van Cos-Play in het Amsterdamse Arti et Amicitiae hebben in elk geval moeite gedaan deze gevolgen uit de weg te gaan. Hier hangt het werk van vijftien Nederlandse en Japanse kunstenaars door elkaar heen. In het Westen wonende Japannners reflecteren op de Japanse samenleving en in Japan wonende kunstenaars kijken naar het westen. Cos-Play is een samentrekking van costume-play, oftewel verkleedpartij. Kyupi Kyupi maakte vanuit Japan een parodie op de westerse videoclip, het reclamespotje en de film trailer. Veel roze, zoet gezang en mooie vrouwen, die overdreven articuleren, buitelen achter elkaar door het beeld. In de video van Mayumi Nakazaki uit het Westen speelt een westerse travestiet een dubbelrol. De Nederlandse blik op Japan reikt vaak niet verder dan de geijkte beelden van de oosterse cultuur, overspoeld met iconen uit de Westerse reclamewereld (de foto�s van Thom Hoffman), of seks. Het performance duo Zoot en Genant laat zich bevredigen door een inktvis, precies zoals, naar eigen zeggen, in mangastrips gebeurt.
Zo niet Paul Donker Duyvis. Hij maakte een prachtige video van een Japanse, die in vertraagde bewegingen speelt met de haren in haar nek. Op de achtergrond klinkt een bekend Japans lied. De alledaagsheid van het beeld overstijgt de grens tussen West en Oost.
Merel Bem - Volkskrant 2 augustus 2000

"Beautiful video of the hand from a Japanese woman playing with her hair in slow motion. On the background a traditional song from Okinawa. It surpasses the border between East and West":

.

The Flower of Balsam
(excerpt from a traditional song from Okinawa)

One dyes on one's fingernails.
The words of the beloved must dye in one's heart.
Ships sailing the night seas
take their bearings by the pole star.
One has but to study to master the name of the constellations.
But the lessons are not mastered by study alone.
Even gems and treasures will rust unless polished.
Polishing my spirit night and day,
I traverse this transient world.
When the sun rises , I shall go off to study.
Please plait my hair, my dear...
.

(fragment recensie 'Ondoorgrondelijk Japan daagt kunstenaars uit')
De video (de Hand en de Hals) van Paul Donker Duyvis is een verademing. Hij belicht een ander aspect van de Japanse samenleving. In zwartwit toont de Nederlander de rug van een vrouw in traditionele kleding. Met eindeloos geduld is zij de loshangende plukjes haar in haar nek tussen de rest van het opgestoken haar weg aan het werken. Zo nu en dan vang je nog net een glimp op van de ovale spiegel die de vrouw voor zich houdt. Telkens opnieuw zoekt haar hand naar naar nog andere loshangende onrechtmatigheden. Het lijkt soms een bijna dwangmatige handeling. Donker Duyvis laat hier op een subtiele manier iets zien van de traditionele Japanse Cultuur vol ondoorgrondelijke codes.
Sandra Spijkerman,
'Ondoorgrondelijk Japan daagt kunstenaars uit',
Trouw 19/08/2000


Geen opmerkingen: