woensdag 10 oktober 2007

Yi Jun 100 Years Memorial Day Den Haag 15 juli 2007 NOS Journaal TV

Koreaanse Rechter, Diplomaat en vrijheidsstrijder Yi Yun
vond 100 jaar geleden de dood in Den Haag op 15 juli 1907



Yi Jun Peace Museum

Het museum dankt zijn naam aan de diplomaat Yi Jun
die in zijn land Korea vocht voor vrede en vrijheid. Yi Jun kwam in 1907 naar Den Haag om deel te nemen aan de Tweede Internationale Vredesconferentie. Korea was in die tijd bezet door Japan en dat land wist de overige delegaties ervan te overtuigen dat Korea niet deel mocht nemen aan de conferentie. Yi Jun protesteerde en werd kort daarna, op 15 juli 1907, Dood (vermoord?) aangetroffen in Hotel de Jong - waarin nu het naar hem vernoemde museum is gevestigd. Hoe hij precies is gestorven is nog altijd een mysterie.



Yi Jun 100 Years Memorial Day Den Haag 15 july 2007

Het Yi yun Peace Musem is opgericht door de in Nederland woonachtige Koreaanse zakenman Kee Hang Lee en zijn vrouw Song Chang-Ju. Tot de collectie van het museum behoren onder andere een aantal brieven van wereldleiders als Mahatma Gandhi en Nelson Mandela.
Het Peace Museum is gevestigd in de Wagenstraat 124 te Den Haag in het voormalige Hotel, waar Yi Yun verbleef in 1907 tijdens zijn pogingen om aandacht te krijgen voor de Japanse bezetting van zijn land. In Nederland -dat zelf een Aziatisch land ( Indonesie) bezet hield- kreeg hij weinig gehoor. Naar verluid gaf alleen een journalist van de NRC gaf hem ruimte zijn verhaal te vertellen.


Yi Jun Peace Museum, Wagenstraat Den Haag NL.
Portret buste en monument voor Yi Yun op Begraafplaats Eik en Duinen te Den Haag.
Yi Jun werd begraven op Oud Eik en Duinen te Den Haag. Daar werd op 26 september 1963 zijn stoffelijk overschot opgegraven; het werd overgebracht naar Zuid-Korea en daar plechtig herbegraven.
Yi Jun (Bukcheong, 18 december 1859 – Den Haag, 14 juli 1907)link
Yi Jun: Een Koreaans drama in Den Haag 1907




NOS Journaal / National Dutch TV 14 july 2007
100 Years Yi Jun Memorial Day Den Haag
Nice Short Repotage!
Korean Performance Art: Sjamanistic Dadaistic:
Nine Dragon Heads International Artists

Geen opmerkingen: